Nemzetközi fuvar tudástár

Nemzetközi fuvar tudástár

A nemzetközi fuvar legfontosabb tudnivalói egy lapon

2019. május 28. - Fuvar Ervin

                                                Nemzetközi fuvar, megfizethető áron és tökeletesen
A nemzetközi fuvar sok típusával találkozhatunk: nemzetközi költöztetés, vasúti, folyami, raklapos szállítás, tengeri, de ne felejtsük el a túlméretes szállítás iparágát se! Sok dologra kell odafigyelnünk, ha ezen igényeknek megfelelő szállítmányozót szeretnénk választani. Az egyik legfontosabb, hogy sok éves tapasztalat legyen a háta mögött, mivel ezen iparág területén gyakran futhatunk kisebb-nagyobb buktatóba, akadályokba, amikre egy új vállalkozó nincsen felkészülve. Az általunk választott fuvarozó rendelkezzen jól képzett szakemberekkel, akik magabiztosan és hozzáértően végzik a munkájukat, valamint nem hátrálnak meg a nemzetközi fuvar során gyakran előforduló nehézségektől. Az egyik jelzés, ami alapján dönthetünk, az a megrendelők gyors és profi kiszolgálása, mivel ez a legtöbb esetben a kiemelkedő színvonalú nemzetközi szállítmányozás meglétéről árulkodik. Ezen kívül az is jó jel, ha az adott szállítmányozó teljes körű, hiba nélküli kiszolgálásra törekszik. A lehető legjobb minőség és a maximális biztonság fontosságának kommunikálása fontos tényező a nemzetközi szállítmányozásban. Az általunk választott fuvarozó profizmusáról árulkodik, ha komolyan figyelembe veszi a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem kérdéseit. Ezen felül észben kell tartania a legújabb technikai és technológiai újításokat, amik sok szempontból növelhetik a költséghatékonyságot és csökkenthetik a károsanyag-kibocsátást. Ezek a szempontok kiemelten fontosak, mivel egy fuvarozó csak így lehet képes a megrendelők számára minden általuk igényelt nemzetközi fuvar esetén kedvező és versenyképes árat ajánlani.
Az árak, mint mindenhol, itt is az egyik legfontosabb tényezőt alkotják. Egy vállalat csak a megfelelő árazással tud nyereséget termelni, de ne essünk abba a gyakori hibába, hogy csakis az árat figyelembevéve hozunk döntéseket! Ez az elvakult szemlélet igen gyakori, de egyben kifejezetten káros, mivel a nemzetközi fuvar ára mellett teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a többi tényezőt és a lehetséges veszélyeket. A legolcsóbb nemzetközi fuvar mindig magával hordozza annak a kockázatát, hogy sok esetben több utólagos költséggel fog járni, és a magasabb színvonalú, profi cégek kissé magasabb árai inkább optimálisak lettek volna. A legolcsóbb nemzetközi fuvar általában azért ilyen olcsó, mert a hátterében álló fuvarozó álfuvarozó, vagy nincsenek meg a nélkülözhetetlen engedélyek vagy a fontos szakmai szoftverek, de a legrosszabb esetben az ügyfél szempontjából elengedhetetlen biztosítások is hiányozhatnak. Az abszolút legrosszabb esetben egy álfuvarozó akár a teljes szállítmánnyal is leléphet, ami óriási veszteségeket és károkat okoz a megrendelőnek, mivel ilyenkor nem csupán a meghosszabbodott szállítási idő magas költségeivel, hanem a teljes rakomány elvesztésével is számolni kell. Ezek miatt kiemelt fontosságú, hogy a választott cég rendelkezzen nem csak árubiztosítással, de teljes körű szállítmányozói felelősségbiztosítással is. Optimális esetben ezek a biztosítások egy nemzetközileg elismert nagy biztosítóval vannak kötve, így a megrendelők teljes mértékben biztosak lehetnek, hogy az általuk átadott rakomány értékének megőrzése a megbízás teljes folyamata során meg fog történni. Ezen tényezők megléte nélkülözhetetlen a problémamentes nemzetközi szállítmányozás érdekében, de ezek nem kell, hogy feltétlenül a költségek jelentős emelkedésével járjanak. Figyelembe kell venni továbbá a több évtizedes tapasztalat meglétét, amivel egy rutinos és a fuvarozás iparágában már jártas speditőr rendelkezik. Az ilyen képzett és tapasztalt szakemberekből nagy hiány van, ezért egyedülálló biztonságot kínál, ha egy olyan céget választunk, akinél ilyen hozzáértő és tapasztalt szakemberek dolgoznak. A jól működő, személyre szabott szolgáltatás, a legújabb technológiák hatékony felhasználása, a szükséges nemzetközi kapcsolatok megléte és a precíz munkavégzés a nemzetközi fuvar megszervezésénél a legfontosabb tényezők közé tartoznak. A mai világban nem könnyű követni a gyorsan változó trendeket, naprakésznek maradni, minőségi szolgáltatást kínálni megfizethető és versenyképes árak mellett, valamint megtartani (és emelni) a kliensek elégedettségét, de ezek mind megoldható problémák és kihívások a legjobb szállítmányozók számára.
Az a szállítmányozó, aki figyelmet fordít az ügyfelek véleményére, nélkülözhetetlen tapasztalatokra tesz szert abban a tekintetben, hogy miképp növelheti szolgáltatása színvonalát. Fontos tudni, hogy a nemzetközi szállítmányozás és fuvarozás terén kevés szereplő van jelen, így gyorsan híre kel, ha valaki rosszindulatú, nem végzi rendesen a munkáját vagy egyszerűen nem ért a fuvarozás műfajához. Egy kis utánajárással igazán könnyen meg lehet találni a precíz, becsületes, valamint kompetens vállalkozókat. Ezen tulajdonságok megléte a nemzetközi szállítmányozás iparágában való fennmaradás nélkülözhetetlen szükségletei és feltételei. Azok a vállalkozások, amelyek nem próbálnak meg minden áron eleget tenni az ügyfelek elvárásainak és kivívni a megbecsülésüket, nem sok nemzetközi fuvarra fognak megbízást kapni hosszú távon, ez persze mindenhol így van az üzleti szférában. Olyan cégek is vannak, amelyeknél nem jelent hátrányt, ha az ügyfél csak kisebb mértékű megbízást ad, mivel minden megbízást egyenlő odafigyeléssel és fontossággal kezelnek. Ez igaz a több kamionos, nagy méretű és a kisebb mértékű, raklapos megbízásokra is. Fontos, hogy minden ügyfél tapasztalja és érezze, hogy rakományát a lehető legnagyobb körültekintéssel és fontossággal kezelik, méretétől függetlenül. Ezek az elvek kiemelt jelentőséggel bírnak a több évtizedes sikeres működésünk szempontjából a nemzetközi szállítmányozásban. Érdemes lehet odafigyelni mások, akár ismerősök tapasztalataira és véleményeire, vagy ilyen céllal működő oldalakra és keresőkre, ahol az ügyfelek véleményezhetik a cégeket. Ezekből a forrásokból hasznos információkhoz juthatunk, valamint képet alkothatunk a szállítmányozók korábbi teljesítményéről és tevékenységiről.
Többféle olyan cég létezik, amely nemzetközi fuvar teljesítésével foglalkozik. Egyesek csak közúti szállítmányozással foglalkoznak, mások a nemzetközi fuvarok intézésére specializálódtak, egyesek viszont inkább a légi, tengeri, vagy a folyami szállítással törődnek. Fontos, hogy a saját igényeinknek megfelelő fuvarozót válasszunk. Ez nem mindig ilyen egyszerű, ugyanis, ha az ügyfél komplex igényekkel rendelkezik, érdemes olyan céget választani, amely minden téren rendelkezik a szükséges nemzetközi kapcsolatokkal és tapasztalattal, így képes a bonyolult és körültekintő szervezést igénylő intermodális nemzetközi szállítás megszervezésére. A fuvar módja mellett fontos szempont maga az áru, amely az egyik országból a másikba kerül a nemzetközi fuvar során. Minden rakomány különböző, egyesek fagyasztást vagy hűtést követelnek, míg másoknak túl nagy a mérete vagy a súlya, ezért csak direkt erre a célra használatos tréleren túlméretes szállítás keretében lehet megvalósítható a nemzetközi fuvar. Ebbe a kategóriába tartoznak a mezőgazdasági gépek és az építőipar által használt munkagépek is. A válogatásnál ajánlott figyelmet fordítani arra is, hogy az adott szállítmányozó vállal-e fuvarokat abba az országba, ahova a rakományunkat szeretnénk küldeni. A nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cégek a környező országokba általában mindig (Olaszország, Szlovákia, Ausztria, Románia) és a jelentősebb célországokba, mint például Franciaország, Anglia, Németország általában biztosan szállítanak, de a messzebb lévő (Svédország, Görögország, Spanyolország) és kisebb méretű országokba (Észtország, Portugália, Ciprus, Dánia, Írország) nem minden vállalkozó és nem mindig tud fuvart vállalni. Az EU-n kívül lévő útirányokra, mint például Oroszország, Albánia, Szerbia, Ukrajna, sokan nem vállalják a nemzetközi fuvar lebonyolítását, mert a bonyolult vámkezelés a határok lényegesen komplexebbé teszik a szállítmányozást, ráadásul az EU-ban a legtöbb helyen érvényes keretszabályozások sincsenek érvényben. Ezeken felül, ha több ilyen országon kell áthaladnia a szállítmányozónak, mindenhol lényegesen más a szabályozás, a vámolás és a határétkelés menete. Ezek is mutatják, hogy a magas szintű nemzetközi szállítmányozás nem csupán egy egyszerű kamionos fuvar, hanem egy sokkal bonyolultabb, jelentős tapasztalatokat és felelősséget követelő vállalkozás, amely a biztosítás, az ügyfélszolgálat, a logisztika, a hivatalos adminisztráció és ügyintézés, valamint a szállítási eszközök és egyéb elemek elvégzését és felügyeletét is magával hordozza. Ezeket a kihívásokat csak olyan tapasztalt szakemberek küzdhetik le, akik minden problémát könnyedén kezelnek és ismerik az adott országok által hozott jogszabályokat. Egy ilyen szállítmányozó felbecsülhetetlen és megérdemli, hogy az általunk szervezett nemzetközi fuvarokat teljes mértékben rá bízzuk és nekik adjunk rájuk megbízást.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetkozi-fuvar-arak.blog.hu/api/trackback/id/tr6414867148
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása